LAV PIVO

Prepoznatljiv ukus i autentičan kvalitet za prave ljubitelje piva

Dragoslav Šekularac, bivši fudbalski reprezentativac Jugoslavije

Dragoslav Šekularac, bivši fudbalski reprezentativac Jugoslavije


Dragoslav Šekularac, bivši fudbalski reprezentativac Jugoslavije

''U moje vreme, nas su tako posmatrali kao toliko bitne da su neki narodni heroji čak bili i pomalo ljubomorni na nas, zbog popularnosti. A bilo je tu svega, recimo, mene su Italijani jurili, kada me nisu pustili da odem – čak su me i ovde jurili, konkretno Aneli. Nudio je neke cifre koje ja nisam mogao ni da razumem... Zvali su ga tada da dođe u Kragujevac u FIATovu fabriku, on nije imao vremena za to, nego je došao zbog mene, pa su mu govorili kako to zbog fudbalerčića Šekularca dolazi tri dana u Metropol, a nećeš u Kragujevac u fabriku. Znači – ne može da ide. Da on tako nije postupio, sve bi možda drugačije i bilo, em po fabriku, em po mene. Međutim ja nisam u tom momentu doživljavao to kao nešto veliko, bio sam slavan, a tražio sam od mame pare za bioskop. Ja sam imao tu slavu, meni je to bilo lepo. Danas bih možda računao i drugačije, znate, imao sam mnogo pametne noge za jednu baš prosečnu glavu.

Imao sam jednu sreću – igrao sam dva Svetska prvenstva, pa sam igrao turnire u Parizu, a možda sam imao i taj kvalitet, da ne kažem da je samo sreća presudila, da sam te velike utakmice odigrao dobro; Ja igram u Štutgartu, a ceo stadion navija za mene, dok igram protiv njih...Zato i smatram da neko ne može da bude smatran najboljim igračem Jugoslavije ili Srbije, ako ne igra Svetska prvenstva i velika takmičenja. Velike utakmice čine velike igrače.
Zamislite sad, smatram da sam kvalitet kao Mesi, a igram protiv nekog levaka u Šapcu i svi kažu ’’uuuuu kakav majstor!’’ i dođe SP a– ja ne znam ništa. Nije to ista liga. Zato skidam kapu velikim igračima, kao što je Pele, tri svetska prvenstva odigrao majstorski, i onda se naredne četiri godine slika. 
Jednom sam ga pitao, kako te bre ne nervira, vuku te tamo, vuku te ovamo, pa se slikaš, a on mi odgovara: ’’Šeki, ako hoćeš da budeš najveći, prvo moraš da budeš ljubazan prema navijačima.’’ 

Tu i tamo neka slika, pa pokloniš dres, e tako se raste i tako se ulazi u legendu. Posle tog razgovora sam kad god mi pišu odgovarao na pisma, jer sam shvatio koliko su navijači važni. I dan danas odgovaram uredno, šaljem slike, eto, bio sam skoro sa veteranima u Loznici, izađem iz kafane, a neki mladići ustanu i tapšu, kao da su videli Tita! Samo nemojte da me terate da se hvalim, ali navijačka ljubav je mnogo važna za fudbalera....
Ovo je istinita priča: januar mesec, prvi tim Zvezde na turneji, ja kao igrač podmlatka igram – 150 gledalaca. Odigram utakmicu, četiri dana posle toga na utakmicu dođe 1500 gledalaca. Sedam dana posle toga – dođe 15000. I dan danas kad objašnjavam ljudima na šta sam ponosan, kažem – kad dovedeš ljude na utakmicu, ja ti skidam kapu. Ako si talenat, ako si vrednost, publika to vrlo lako oseti i prepozna. Najviše sam ponosan na to. To je meni značilo, kad sad razmišljam, to mi je ono najvrednije i najdraže što mi se desilo. Sve su to bili mali klubovi, male utakmice – ali uspeo sam da dovedem ljude da to gledaju. Tako sam i ušao u prvi tim.

Smatram da su naši fudbaleri dobri, klubovi u kojima igraju su to dokazali. Ako neko zabrlja, to nisu igrači, nego oni iznad njih. Evo, 1962. u Čileu smo mogli da igramo finale, ako ne i da pobedimo, rukovodstvo nije htelo da nam da premije, pa su nastale svađe, pa su igrači bili revoltirani i eto.
Znate, mi danas imamo 20ak igrača koji su u najboljim klubovima sveta, znači da su kvalitet i da su talenat... pa logično bi bilo tu da ćemo biti barem u prva 4, ja sa nestrpljenjem očekujem da gledam! ''