LAV PIVO

Prepoznatljiv ukus i autentičan kvalitet za prave ljubitelje piva

1892

Lazar Dunđerski je osnovao pivaru u Čelarevu

1946

Na osnovu Zakona o nacionalizaciji, pivara 1946. godine iz vlasništva Lazarevih unuka, Lazara, Dušana i Sofije, prelazi u državnu, a kasnije u društvenu svojinu.

1965

Tokom 1965. godine nabavljene su nove cisterne za pivo, izdvojen je novac za rekonstrukciju vodovoda i kanalizacije, sređivanje parka i izgradnju asfaltnog puta u selu, kao i prilaz do pivare. Urađeni su planovi za izgradnju sportskog centra i igrališta.

1970

Završena je automatska kuhinja piva i nova flašara i obe su odmah počele s radom. Krajem ove godine kupljena je licenca za proizvodnju nove vrste piva od minhenske fabrike "Löwenbräu". U narednim godinama ova kupovina pokazaće se kao odlična investicija

1978

Kupci iz Mađarske naručili su milion flaša "Löwenräu" piva. Izgrađena je nova flašara, a oprema za nju naručena je iz Nemačke. Montirane su nove mašine za pranje flaša i laboratorija. Stare mašine za punjenje flaša korišćene su i dalje, za punjenje sokova. Nova flašara punila je 40.000 flaša na sat

1988

Izgrađeni su fermentori za više od 100 vagona hmelja. Preuređena je stara flašara, koja je tada dobila novu namenu - u njoj su punjene flaše Koka-Kolom i sokovima. Otvoreno je 60 radnih mesta.

1990

Nabavljena je nova linija za flaširanje i izvršen remont stare linije. Na terenu fudbalskog igrališta sagrađena je nova moderna variona za pivaru. Park ispred pivare ukrašen je skulpturom konja koju je izvajao vajar Jovan Soldatović i fontanom.

1992

Održana je proslava stogodišnjice osnivanja fabrike. Bila je to prilika da se gosti upoznaju s radom pivare i podsete svih uspeha i iskušenja koja je imala. Završena je variona, a pivara je i dalje važila za jednu od najsavremenijih na Balkanu, posebno posle postavljanja još osam velikih cisterni i novih fermentora.

2003

Pivara postaje deo Carlsberg Grupacije, treće po veličini internacionalne pivare u svetu.

2007

Uvedena je nova linija za limenke i nepovratnu ambalažu. Iste godine, izgrađena je nova linija za limenke i nepovratnu staklenu ambalažu. Iste godine izgrađena je nova linija za punjenje Draught Master KEG-ova, potom zgrade za sektore lanca snadbevanja i komercijale (obnovom stare varione), kao i nova trafostanica. Takođe proširen je i magacin gotovih proizvoda.

2008

Započeta je izgradnja pogona za preradu otpadnih voda, koji je zvanično pušten u rad aprila 2010. godine, uz prisustvo najviših državnih zvaničnika. Vrednost ove investicije je iznosila oko pet miliona evra. Implementiran je Integrisani menadžment sistem - IMS koji objedinjuje više standarda kvaliteta. Proširene su zgrade za filtraciju i variona, izgrađena je nova kotlarnica, a postavljeno je i šest dodatnih cilindrično-konusnih fermenatora, specijalno dopremljenih iz Nemačke, čime je ukupan kapacitet fermentora s dotadašnjih 93.900 hl povećan na 126.900 hl.

2012

Carlsberg Srbija prva u zemlji registrovala SLIPER KOMPOST, oplemenjivač zemljišta, koji je nusproizvod pogona za preradu otpadnih voda.

2014

Izgrađena je CO2 stanica u cilju energetske efikasnosti i očuvanja životne sredine.

2015

Osnovana je Carlsberg i Dunđerski fondacija sa ciljem da svojim ulaganjem pomogne razvoj nauke i obrazovanja, očuvanja kulturne baštine, zaštitu životne sredine, kao i podizanje svesti društva o aktuelnim socijalnim problemima.